Tarihçe
Tarihçe
Aslanoba ailesi, mübadele sırasında Türkiye’ye gelen Selanikli, geniş bir ailedir. Merhum Hasan Aslanoba, en iyi bildiği işlerden biri olan lokantacılığa hem iş olarak, hem de geniş ailesinin yemek ihtiyacını giderebilmeyi düşünerek başlamıştır.
Merhum Hasan Aslanoba tarafından 1930 yılında Bursa Atatürk Caddesi’nde açılan Lezzet Lokantası, kısa süre içinde meşhur olmuş, ünü tüm şehre yayılmaya başlamıştır. Özellikle Arnavut Ciğeri ve Pirinç Pilavı ile nam salmış ve bu sebeple aile, ‘Pilavcılar’ diye anılmaya başlanmıştır. Talebin artması nedeniyle, Merhum Hasan Aslanoba, yine Bursa Atatürk Caddesi’nde 300 kişi kapasiteli yeni bir lokanta açmış ve oraya taşınmıştır. O dönemin seçkin insanlarının yemek yediği, üst düzey toplantılarının yapıldığı, namı Bursa dışına taşan meşhur Lezzet Lokantası’nın Endüstriyel Yemek sektöründeki temelleri bu şekilde atılmıştır.
60’lı yılların başlarında, Bursa’da Merkez Bankası’nın şubesi açılmıştır. Diğer bankaların da şubelerini büyütmeleri sonucu çalışan sayısının artmasıyla birlikte, lokanta gelen yoğun talebi kaldıramaz hale gelmiş, müşteriler tarafında “bizim lokantaya gelmemiz yerine, sizin bizim iş yerimize gelmeniz” fikri oluşmuş ve böylece “toplu yemek ve servis işi” başlamıştır. Anlaşmalı bankalara yapılan servislere evler de eklenince, artan talep nedeniyle lokantacılıktan yemek sanayiciliğine geçiş kararı alınmıştır.
Bu dönüşümün ilk adımı olarak; Yalova Yolu üzerinde, önü lokanta arkası üretim alanı olarak dizayn edilen Lezzet Yemek Sanayi kurulmuştur. Banka ve iş yerlerinin yanı sıra, sanayiden de gelen yoğun talep neticesinde, kısa sürede tam kapasiteye ulaşılan yemek üretimine başlanmıştır. Bunun üzerine Bursa Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde, yüksek kapasiteli, teknoloji ile tecrübenin birleştiği modern bir yemek fabrikası kurulmaya karar verilmiştir. Bu gelişme, Lezzet Yemek Sanayi'ni gerçek anlamda Türkiye'nin ilk yemek fabrikası yaparken, kurucumuz Ali Fuat Aslanoba'nın da ülkemizde endüstriyel yemek sektörünü oluşturan ilk kişi olmasını sağlamıştır. Ayrıca firmanın öncü olduğu diğer bir konu ise, sektörde teşvik alan ilk şirket olmasıdır. Daha kurumsal bir yapı ile şirketleşerek OBASAN GIDA A.Ş. kurulmuş, yemek ve servis ile ilgili işler bu şirket altında toplanmış, böylece OBASAN GRUBU doğmuştur. Üçüncü kuşak olan kardeşler Faruk Aslanoba, Ferruh Aslanoba ve Fatih Aslanoba, ailenin geçmişten gelen bilgi ve birikimlerini teknoloji ile birleştirerek çok daha iyi şartlarda üretim yapılmasını sağlamışlardır. OBASAN, 3 ayrı fabrikada ve çok sayıda uydu mutfaklarda gelişmiş üretim şartları ile Türk yemek sektöründe lider ilk üç firma içerisinde yer almayı başarmıştır.
2011 yılında Compass Group ile gerçekleştirilen evlilik sonucu uluslararası platformda da yer alan Obasan Gıda A.Ş., grup içerisinde emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Aslanoba ailesi bu birleşimden sonra Gıda, Lojistik ve Tedarik, İnşaat ve Gayrimenkul Geliştirme ve Yeme-İçme sektörlerindeki aktivitelerine 4. Kuşak temsilcisi Emre Aslanoba’nın da katılımıyla Obakur Grup bünyesinde devam etmektedir. Obakur Grubu, gıda sektörünün önemli duayenlerinden biri olan Merhum Hasan Aslanoba’nın 1930 yılında açtığı bu yolda emin adımlarla ilerlemektedir.








